Oostenrijk als zomerbestemming. Ja of nee?

24/06/16 | Oostenrijk als zomerbestemming. Ja of nee?

De hele winter reis ik af en aan naar de alpen om mijzelf in de bergen te vermaken. Ik vind het een heerlijke plek om te zijn. De bergen en het buiten zijn doen me goed en geven me veel energie. Van de winter dacht ik, waarom doe ik dit eigenlijk nooit in de zomer? Een antwoord hierop is vrij snel te geven, aangezien in de zomer alle focus op het surfen ligt. Maar waarom zou ik niet een keer mijn horizon verbreden en eens gaan proeven hoe het in de zomer in de alpen is. Ik vraag aan mijn vriend of hij zin heeft om een paar dagen de bergen in te trekken en nog geen minuut later zit ik online te kijken naar een leuke accommodatie.

 

Kleinwalsertal

Ik hoef niet lang na te denken over waar we dan naartoe zouden gaan. Kleinwalsertal is het eerste gebied wat in me opkomt. In de winter vind ik het heerlijk daar, dus waarom in de zomer ook niet? Kleinwalsertal ligt op 800 km rijden van Utrecht vandaan en ligt in Oostenrijk vlakbij de grens van Duitsland. Het dal bestaat uit de dorpen Riezlern, Hirschegg, Mittelberg en Baad. De authentieke Oostenrijke sfeer en de vriendelijke lokale bevolking maken dit gebied een fijne plek om vakantie te vieren van jong tot oud. In de winter wordt Kleinwalsertal gekenmerkt door leuke skigebieden die met elkaar zijn verbonden per gratis skibus. In de zomer schijnt het ook een waar paradijs te zijn voor iedereen die van buiten leven houdt en dat ga ik nu dan eindelijk ook zelf ondervinden.

 

 

Loft 7

Normaal gesproken rijden we binnen 7 uur naar Kleinwalsertal, helaas was dat vandaag niet het geval.. Het was een vermoeiende reis, aangezien we de dag voor vertrek een bruiloft hadden van goede vrienden die tot in de kleine uurtjes doorging. Na een kleine 8 uur maakt de vermoeidheid al snel plaats voor blije gevoelens wanneer we het dal binnen komen gereden. Ik kijk mijn ogen uit om te zien hoe anders het hier in de winter is, dan in de zomer. Bij iedere skilift die we tegenkomen roep ik; “kijk daar hebben we nog geskied deze winter” en ik roep enthousiast bij iedere skilift zijn naam. Alsof mijn vriend dat niet weet… We verblijven deze week bij Manny, een skigids die mij al sinds klein meisje onder zijn hoede neemt in de sneeuw. Manny en zijn vrouw Nicole verhuren sinds kort ook moderne appartementen en we hebben het geluk dat wij in 1 van die appartementen mogen verblijven. Als ik bij binnenkomst de trap omhoog loop kan ik mijn ogen niet geloven! Ik stap binnen in een super deluxe loft met meerdere slaapkamers (met ensuite badkamers), infrarood sauna, een keuken met kookeiland, grote ramen met het mooiste uitzicht en oneindig veel plek om te chillen. Heerlijk, mijn vakantie is begonnen!

 

Off road wandelen

De volgende ochtend word ik gewekt door de harde regen die zijn inval doet op het dak. Ik pak mijn telefoon om te kijken hoe laat het is en hoop dat er een tweecijferig getal staat, het is immers vakantie! Helaas, mijn telefoon geeft aan dat het 8 uur is en ik ben klaar wakker. Omdat ik niet mijn vriend wil wekken verplaats ik mijzelf naar de woonkamer. Het huis met het mooie uitzicht ademt zo veel rust, dat ik besluit om mijn yoga moves weer eens op te pakken. In Nederland vind ik het vrij lastig om deze rust te vinden, dus pak ik mijn kans. Na meerdere zonnegroeten hou ik het voor gezien en klap ik mijn laptop open. Even mijn mail checken zodat ik met een gerust hart de rest van de dag kan genieten.

Na het ontbijt regent het nog steeds. We besluiten om toch te gaan wandelen, want zoals de Noren bij het merk Bergans of Norway zeggen; “Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding!”. Ik ben het met ze eens en trek mijn skitour jas van Bergans aan en stap met goede zin de regen in. We maken een prachtige wandeling vanuit Mittelberg naar boven richting de Walmendingerhorn. Onderweg komen we enkele gezellige berghutjes tegen waar je wat kunt eten en drinken. Als het echt begint te stortregenen besluiten we om even te schuilen in 1 van de hutjes. Ze serveren hier de lekkerste lokale hapjes en drankjes en binnen heerst er een gezellig sfeertje. Nadat de stortregen voorbij getrokken is lopen we verder omhoog richting het eindpunt. Onderweg passeren we enkele skiliften, super leuk om te zien hoe het in de zomer erbij ligt. En ergens ook handig, want we spotten nieuwe routes om off piste te gaan voor komende winter! Nu alleen nog onthouden.. Eenmaal boven aangekomen doen we een drankje voordat we onze weg weer naar beneden voortzetten. Het is goed dat we even rust hebben gehouden, want de weg die wij naar beneden kiezen is een avontuurlijke wandeling. Het schijnt namelijk zo te zijn dat je diverse soorten wandelpaden hebt, voor verschillende niveaus. Waar we naar boven lopen over redelijk brede en goed begaanbare paden, lopen we naar beneden over smalle, modderige en door de natuurgevormde paden. Een soort off piste onder de wandelpaden. Een leuke uitdaging, en uiteraard geen probleem voor ons, maar het is wel een avontuurlijke tocht in de stortende regen. We lopen van de Walmendingerhorn naar Hirschegg toe. Gelukkig staat aan het einde van onze tocht een heerlijke chai latte op me te wachten in het leukste barretje van Kleinwalsertal, s’Hirscheck. Ik geniet dan ook volop van mijn chai wanneer ik lekker droog zit en aan het nagenieten ben van de heerlijke wandeling. Wat is het toch fijn om buiten te zijn!

 

 

Na regen komt zonneschijn

De volgende dag als ik wakker word schijnt de zon en maak ik meteen gebruik van de gelegenheid om een stukje te gaan hardlopen. Het is geen straf om door de prachtige bloemenvelden heen te lopen met zo’n fantastisch uitzicht! De mooie omgeving doet het harde werken van de berg op en af vergeten. Ja, hardlopen hier is toch net even anders dan in het park in Amsterdam. We besluiten om vandaag te gaan mountainbiken aangezien het droog is. Van Manny krijgen we een leuke route door, met de waarschuwing dat we misschien voor het eerste stuk beter de stoeltjeslift kunnen nemen. Zo eigenwijs als ik ben zeg ik dat het niet nodig is en dat we wel naar boven fietsen. Nou, dat heb ik geweten ook.. Het pad loopt direct steil omhoog, terwijl ik nog aan het wennen ben hoe ik het beste kan schakelen. In Amsterdam heb ik gewoon een simpele oma fiets, met voor en achteruit traps, that’s it! Dus het is even wennen.. Ik ben blij als we de Sonna-Alp bereiken. Dit is trouwens echt een fantastische plek om te lunchen, maar wij fietsen door want we hebben helaas nog geen honger. De paden die daarna volgen zijn goed te doen met af en toe een stijging en aan het einde een daling richting het dorpje Baad. Naar boven fietsen gaat me nog aardig goed af met mijn skibenen, maar naar beneden is het even andere koek voor mij. Ik vind het best eng dat je achterwiel continue wegglipt en heb moeilijkheden om mijn mountainbike onder controle te houden. Maarja, dat moet ik dan nog maar gaan leren. In Baad aangekomen besluiten we om nog een laatste klim te maken richting de Alpe Widderstein Hutte. Onderweg neem ik een momentje voor mijzelf en trek ik een blikje Tranquini open om even stil te staan bij hoe geweldig het hier is en hoe blij ik ben om hier te zijn. Terwijl ik het blikje opdrink kijk ik naar de koeien die hier met zijn allen liggen te chillen, want kan het leven simpel en toch zo mooi zijn!! Ik zet de laatste klim in en bereik eindelijk de hut. Hier sluiten we onze tocht af met een heerlijke lunch in het zonnetje. Kan niet beter!

 

Ik kan met een 100% overtuiging zeggen dat Oostenrijk in de zomer ook mijn hart heeft veroverd. De actieve dingen die je hier allemaal kunt doen in de zomer zijn in mijn ogen net zo uitdagend en divers als in de winter. Mijn passie voor het surfen hoeft hier niet voor te schikken, maar ik zal zeker in de komende jaren een vakantie naar de alpen toevoegen, just on the side!!

 

Grtz & Ride on!!

 

Sanne - Eigenaresse van Chicky Clinics & Freeskier voor Bergans of Norway, Salomon Freeski, Roxy, Poederbaas & Tranquini.

 

Volg mij en mijn avonturen op instagram - instagram.com/sanne_work_ski_travel

Of op facebook - https://www.facebook.com/sannedejongfreeskier/ 

 

Flower power!!

 

Uitzicht vanuit Loft 7

 

Chilling met de koeien en een verkoelende Tranquini

 

Mountainbiking